Lezing: ‘De mooiste resultaten van de Hubble en James Webb Ruimte Telescopen’

Sinds zijn lancering in 1990 heeft de Hubble Ruimte Telescoop een schat van opnamen gemaakt en naar de aarde gezonden. Door de hoge kwaliteit van de telescoop en door zijn baan ver boven de dampkring konden veel scherpere opnamen worden gemaakt dan vanaf de aarde. Ook zijn foto’s genomen bij veel meer golflengten, o.a. in het ultraviolet. Dit resulteerde in een enorm aantal spectaculaire foto’s. Veel daarvan verschenen in de pers en op televisie. Maar wat leren we van al de mooie plaatjes? Prof. Henny J.G.L.M. Lamers laat zien hoe de opnamen op tal van gebieden een revolutie in ons denken over de kosmos teweeg heeft gebracht

universe

"Ik ga in de lezing ook verrassende beelden van de opvolger van de Hubble, de James Webb Telescoop laten zien en bespreken. Deze telescoop kijkt verder terug in de ruimte dan ooit tevoren, naar het moment waarop de eerste sterren en sterrenstelsels zich 13,7 miljard jaar geleden vormden. Dat is 'slechts' 100 miljoen jaar verwijderd van de oerknal."

De geboorte van sterren

Prof. Dr. Henny J.G.L.M. Lamers

Henny. J.G.L.M. Lamers (Huissen, 1941) studeerde natuurkunde en sterrenkunde in Nijmegen, Utrecht en Princeton (USA). Hij is emeritus hoogleraar “Astrofysica en Ruimte Onderzoek” aan het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein bestrijkt vele facetten van ster-evolutie, sterwinden en massaverlies. De laatste jaren deed hij onderzoek met de Hubble Space Telescope naar sterhopen en botsende melkwegstelsels.

Groene lezing Dit is de eerste lezing in een reeks van vier die KunstenHuis Idea in 2023 organiseert samen met de lokale natuur- en milieuorganisaties Stichting Milieuzorg Zeist, KNNV, IVN, De Boswerf, de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) en de Volksuniversiteit Zeist.

Datum, locatie, tijd: donderdagavond 9 maart 2023, Bibliotheek Idea, Markt 1, Zeist, aanvang 19.30 uur, zaal open: 19.00 uur.

Kosten: € 7,50 / € 5,00 voor leden samenwerkende natuur- en milieu-organisaties, leden ASZ en leden Bibliotheek KunstenHuis Idea.

Kaartverkoop: via de website https://kunstenhuis.nl, bij vestigingen van Bibliotheek Idea en bij de entree van de zaal (indien voorradig). Betalen in de bibliotheek en bij de entree van de zaal kan uitsluitend per pin.